Zázračný keřík z lesa a jeho dary

Je začátek července a na procházce v lese najednou ucítím zvláštní vůni, která mi evokuje léto, prázdniny, dovolenou. Co to jenom je?

A už vím, procházím zrovna borovým lesíkem, všude okolo mne se rozprostírá koberec nizoučkých keříčků. Mají drobounké světle zelené na okraji zubaté lístky. Když se podívám pořádně, mezi lísky vykukují malinké modré kuličky, které keříčky decentně zdobí, jako by se lesní skřítkové rozhodli oslavit Vánoce v létě.

Určitě jste se již dovtípili, na jakou rostlinu jsem to narazila.

Ano, tím keříčkem, který mi navodil letní náladu, byla borůvka. Možná jste trochu zklamaní. Cože, ona dnes píše o borůvkách. Ty přece všichni dobře známe! Ale znáte tuto rostlinku skutečně dobře? Co když si to jen myslíte?

Schválně se s vámi vsadím, že v dnešním článku objevíte, alespoň jednu informaci, kterou jste o tomto pozoruhodném keříčku dodnes neznali. Tak jdeme na to! Jo a abych nezapomněla, na konci vás opět čeká sladká odměna.

Nizoučká krasavice

Naše tajemná známá brusnice borůvka se vznešeným vědeckým názvem Vaccinium myrtillus vytváří rozvětvené až 50 cm vysoké keříky s plazivými kmínky, hustou sítí kořenů a výběžků. Její lísky jsou opadavé, v mládí šťavnatě zelenkavé.

Tyto čerstvoučké lísky jen lákají, aby si je člověk utrhl a vložil do úst. Pokud takové nutkání při pohledu na jarní keříčky borůvek máte, klidně lístky ochutnejte, rozhodně tím nic nezkazíte.

Z úžlabí listů vyrůstají jednotlivé květy, jsou bílé nebo zelenavě růžové, baňkovitého tvaru. S kvítky borůvky se můžete setkat od dubna do června, záleží na tom, v jaké nadmořské výšce rostou. Plody zrají od července do srpna a jedná se o černé, modře ojíněné bobule s tmavě červenofialovou dužinou, jež oplývá, vám jistě dobře známou, nakysle sladkou chutí.

Pozor!

Na horských rašeliništích může dojít k záměně s vlochyní bahenní, která má zaoblené listy sivé barvy a plody s bezbarvou dužinou. Je mírně jedovatá a po požití někdy působí závratě, odtud také lidový název opilka.

Vlochyně bahenní (Vaccinum uliginosum)

Brusnice borůvka s oblibou roste v řidších světlých lesích – často v borech, aby se to nepletlo, ale setkáme se s ní i na lesních okrajích, rašeliništích, vřesovištích či vlhčích jehličnatých a smíšených lesích.

Zvláštností je, že v různých lesích natrháte odlišný typ borůvek. Pokud máte radši menší, silně šedomodře ojíněné bobulky, zajděte si do borového lesa. Jestliže ale upřednostňujete větší, téměř černé bobule, které se dají snadno rozmačkat, vydejte se do smrčin.

Co, kdy a jak aneb práce s rostlinnými dary.

V léčitelství se využívají mladé lístky nebo celé vršky s natí a plody.

Listy se sbírají sdrhováním od května do června. Nejúčinnější jsou ale borůvkové listy sbírané ještě před rozkvětem rostliny. Suší se ve stínu nebo na slunci. Výhodou je, že se nezapařují. Při sušení dbejte, aby si listy zachovaly svou původní barvu.

Usušené lístky pak skladujte v papírových sáčcích nebo v látkových pytlíčcích. Při dobrém uskladnění mohou vydržet až 3 roky.

Plody se sbírají v době úplné zralosti (červenec, srpen). Jsem zastáncem ručního sběru, aby nedocházelo k poškozování keříků. Suší se na slunci nebo ve stínu a v případě plodů se doporučuje dosoušení umělým teplem, kdy ovšem teplota nepřesáhne 45 °C.

Nedokonale usušené plody totiž snadno podléhají plísním. Při uskladnění je potřeba chránit je před hmyzem.

Všestranný lékař aneb je to vůbec možné?

V případě borůvky jsou léčivé jak plody, tak i listy.

Znalosti z dob dávno minulých?

Zajímalo by vás, jak dlouho již zná lidstvo zázračné a léčivé účinky brusnice borůvky?

První doložené zmínky pocházejí již z 12. století, ale já jsem přesvědčená, že lidé využívali tuto léčivou rostlinu mnohem dříve. Nicméně borůvku jako léčivou rostlinu uvádí poprvé slavná abatyše Hildegarda z Bingenu jakožto lék na nejrůznější onemocnění včetně dýchacího ústrojí.

Dalším opěvovatelem zázračných borůvek byl P. A. G. Mattioli, který borůvky nazýval „černou jahodou“. Tento název se vžil a borůvku jím označovaly i naše prababičky.

Co v sobě ukrývají?

Námi oblíbené bobulky obsahují celou řadu blahodárných látek. Především jsou zásobárnou tříslovin, organických kyselin – konkrétně kyseliny jablečné, citronové, benzoové a suxinicové, dále obsahují mangan, významné množství železa, antokyan, karoten, flavonoid rutin a samozřejmě velké množství vitamínů.

Borůvkové lístečky obsahují třísloviny, glukokininy a vitamín C.

Zázraračné dary!

PLODY

Borůvky působí mírně dezinfekčně a mají adstringentní účinky, to znamená, že k sobě přitahují tkáně. Sušené bobulky se používají přímo, nebo se mohou nechat nabobtnat ve vodě a mírně povařit. Jsou zaručeným lékem v případě průjmů, při střevním kataru, žaludečních křečích, zánětu močového měchýře nebo tlustého střeva, a navíc optimalizují počet a stav střevních bakterií.

Borůvky zatočí ale i se zánětem dutiny ústní a hrtanu, osvědčili se i na křečové žíly a jiné cévní potíže. Barviva plodů jsou antioxidanty, a tak tyto zázračné bobulky podporují činnost našeho imunitního systému. A aby toho nebylo málo borůvky působí příznivě i na regeneraci očního purpuru, pomáhají při léčbě šedého zákalu, zvyšují zrakovou ostrost a zlepšují vidění v šeru i při umělém osvětlení.

Co má společného borůvka a piloti?

Za druhé světové války byly borůvky součástí jídelníčku anglických letců. Proslýchá se dokonce, že jim byly podávány před každým letem, aby jim oči co nejlépe sloužily. Jak jsme si již řekli, borůvky posilují a zostřují zrak. Nejenže zlepšují oční vidění, ale zvyšují i odolnost proti umělému světlu a záření, což je nejen pro letce zaručenou výhodou.

Dnes jsou obsaženy ve stravě určené pro kosmonauty.

LISTY

Zázračné účinky mají ale i lístky borůvky. Připravuje se z nich nálev, který podporuje snižování hladiny cukru v krvi. Borůvkové listy jsou jakýmsi rostlinným inzulinem, a tak se výborně hodí jako podpůrný prostředek při léčbě cukrovky.

Lístky se ale dají použít i pro podporu správné činnosti srdce a celého kardiovaskulárního systému. Podobně jako plody působí i lístky borůvky antioxidačně, navíc zklidňují mysl a napomohou celkové duševní pohodě. Dokonce brání tvorbě ledvinových kamenů.

Recept na čaj pro nemocné cukrovkou

2 čajové lžičky listů, 1/3 l vody
Listy povaříme 10 minut ve vodě, necháme zchladnout a popíjíme 2 šálky denně.

Čaj z borůvkových listů lze používat i jako zdravotně-preventivní prostředek. Doporučuje se však, neužívat tuto borůvkovou kůru déle než tři týdny v kuse, pak je vhodné si zhruba stejně dlouhou dobu od borůvkového čaje odpočinout.

Kromě vnitřního použití lze zázračných účinků brusnice borůvky využít i zevně.

  • Odvar z listů i plodů působí svíravě a dezinfekčně, a tak se používá k výplachům při léčbě zánětu ústní dutiny a hrtanu.
  • Obklady z odvaru z listů se přikládají na kůži postiženou plísňovým onemocněním.
  • Čerstvou borůvkovou šťávou se dají léčit afty a potírají se jí opary.
  • Opařeniny, ekzémy a různé rány se dají léčit potíráním výtažkem získaným přelitím lžíce sušených borůvek šálkem vařící vody. Před použitím nechte vzniklý výtažek vychladnout!

Zatočí i s cigárem!

Zázračná borůvka přispěchá láskyplně na pomoc i kuřákům, kteří seberou veškeré své síly a rozhodnou se zbavit svého zlozvyku. Borůvka totiž podporuje tvorbu hormonu dopaminu, a díky této její vlastnosti pomáhá čaj z borůvkových lístků při tlumení nikotinové abstinence.

 

Borůvkový džem – vaše sladká odměna!

Tentokrát jsem si pro vás připravila recept na džem z borůvek, který se pyšní nejen svou výtečnou chutí, ale i léčivou mocí. Tak šup do kuchyně a s chutí do to!

Ingredience
1 kg borůvek
500 g cukru
1 balíček Gelfixu
(kyselina citrónová – dle potřeby)

Postup přípravy

  • Odvážíme 1 kg borůvek a dáme do většího hrnce.
  • Borůvky povaříme na mírném ohni, až změknou a začnou pouštět vodu.
  • Obsah balíčku Gelfix smícháme se dvěma lžícemi cukru a přidáme k borůvkám.
  • Za stálého míchání asi 1 minutu důkladně povaříme.
  • Přidáme zbytek cukru a přivedeme k varu.
  • Za stálého míchání a probublávání důkladně povaříme minimálně 5 minut a odstavíme.
  • Poté vyzkoušíme želírovací schopnost hotového džemu (viz. níže).
  • Plníme do připravených sklenic.
  • Sklenice uzavřeme pečlivě víčkem a otočíme dnem vzhůru asi na 5 minut.

Zkouška želírovací schopnosti

1-2 kávové lžičky horkého hotového džemu kápneme na talířek. Pokud je džem i po vychladnutí málo tuhý, vmícháme dle potřeby 1-2 lžičky kyseliny citronové, abychom získali džem tuhý podle naší představy.

Tipy na využití džemu

Takto vyrobený džem není příliš sladký, a tak najde bezpočet využití. Můžete si ho namazat klasicky na pečivo, je však vhodný i na potření palačinek či lívanců. Skvěle dochutí i různé snídaňové kaše, nebo ho můžete přidat do bílého jogurtu a hned máte zdravou svačinku. Věřím, že vymyslíte spoustu dalších využití této léčivé pochoutky. Přeji dobrou chuť!

 

Tak a teď si upřímně odpovězte, dozvěděli jste se v dnešním článku o borůvce něco nového?

Ti z vás, kdo jste o nich vše věděli, se můžete považovat za skutečné babky kořenářky. A vám, kteří jste zjistili něco nového, přeji, aby vám tyto informace pomohly třeba při léčbě nějakého neduhu, nebo jen v tom, že od tohoto okamžiku vám budou borůvky chutnat ještě více než kdy před tím.

Také jsem přesvědčená o tom, že se nyní budete k tomuto zázračnému keříčku chovat s něžnou láskou a jeho dary sbírat co nejšetrněji, abyste rostlince neublížili. Tak hurá do lesa! Prázdniny začínají!

"Pomáhám lidem s pomocí lesní moudrosti znovu nalézt vnitřní klid a ztracenou životní sílu."Můj příběh si přečtěte tady >>
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře.